Tillbaka till startsidan

Fira tryggt, snyggt och säkert

Vad kul att du vill fira vårens ankomst i Uppsala – hela Sveriges valborg! Här får du tips och råd på hur du kan få en så bra upplevelse som möjligt samt en karta över hur du bäst tar dig runt. Ha kul – och var rädd om dig!

Håll koll på vad som händer

Forsränning? Sillunch? Mösspåtagning? På valborgiuppsala.se/program hittar du allt roligt som sker under valborg.

Drick vatten

Kampanjen Varannan Vatten är självklart inslag i firandet av valborg i Uppsala. Här delar vi ut Varannan Vatten-flaskor:

  • Alla studentnationer
  • Stora torget
  • Ekonomikumparken
  • S:t Olofsgatan/Kyrkogårdsgatan

Använd toaletterna

För din säkerhet och allas trivsel, uppsök och använd toaletten när du behöver. Kika gärna på kartan på  för att hitta den närmaste toaletten.

Håll rent

Tillsammans kan vi göra Uppsala och valborgfirandet renast i Sverige. Runt om i city finns ett stort antal sopkärl utplacerade, använd dem.

Hitta kompisen

Bestäm en plats och tid att träffas på om du skulle tappa bort dina vänner. Du kan spara batteri på din mobil genom att använda ”strömsparläge”.

Hitta sjukvård och polis

Om du har frågor eller behöver hjälp så ta gärna kontakt med närmaste evenemangsvärd i gul väst. Även Röda Korset finns på flera platser i city. Det finns många patrullerande poliser som kan hjälpa till om du utsätts för något eller känner obehag i någon situation. Du kan även ringa in brott som inte är akut via 114 14.

Om du behöver vård för enklare akuta åkommor har Kungsgärdets vårdcentral två mobila sjukvårdsteam med sjuksköterska och läkare på plats vid Forsränningen och i Ekonomikumparken kl. 09–20.00. Om du behöver rådgivning eller är osäker på vart du ska vända dig kan du läsa på 1177.se eller ringa 1177.

Vid allvarliga brott, skador eller allvarlig sjukdom, ring 112.

Tipsa oss

Vi arbetar för ett tryggt, snyggt och säkert valborgsfirande i Uppsala. Håll oss gärna informerade om hur du upplever läget och rapportera sådant som du tror att vi behöver ha koll på. Fram till kl. 02.00 kan du ringa till vårt servicecenter 018–727 48 18 eller sms:a till 0708–56 39 91. Vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö, ring 112.

Ta dig hem

Se till att i god tid ha koll på när ditt sista tåg eller buss går hem. Ett tips är att köpa din biljett i förväg i UL-appen, gärna en 24-timmarsbiljett så kan du resa hur mycket du vill under hela dagen. Håll koll på när sista avgångarna går. Du hittar aktuella tidtabeller och biljetter direkt i UL:s, SL:s och SJ:s olika appar eller besök www.ul.se.  Tänk även på att vissa gator är avstängda och att det även gäller taxi.

Ta dig runt

Inom kort kommer en uppdaterad karta över centrala Uppsala under valborg 2024. Notera att gatuavstängningarna även gäller elsparkcyklar inom vissa områden.

Tips till föräldrar inför valborg

  • Prata med ditt barn om alkohol och droger.
  • Prata om firandet genom att vara nyfiken och lyssna in ditt barn.
  • Var tydlig med gränser och köp inte ut alkohol.
  • Håll kontakten med ditt barn under dagen/kvällen.
  • Samarbeta med andra föräldrar och sätt gemensamma regler.

Vuxenvandra tillsammans med Ungdomsjouren

Ungdomsjouren skapar trygghet för unga under valborgsfirandet
Vid valborg, samordnar Uppsala ungdomsjour sociala insatser tillsammans med polisen, nattvandrarföreningar och volontärer. Tillsammans skapar vi trygghet för Uppsalas unga.

Vuxenvandra tillsammans med Ungdomsjouren på valborg
Som vuxen kan du delta som volontär och nattvandrare. Ingen föranmälan krävs.

Samling inne på Hotell Gillet:
Lördag 29 april, kl. 19.00
Söndag 30 april, kl. 09.00, 13.00 och 19.00

Kontakta Uppsala ungdomsjour
Telefon: 072-593 63 98
E-post: uppsalaungdomsjour@uppsala.se
Vid pågående brott: ring 112


Information från Polisen

Alkohol

Ordningslagen (1993:1617)

2 kap. 18 § st. 1-3 ordningslagen 

Vid en offentlig tillställning får spritdrycker, vin, starköl eller andra jästa alkoholdrycker eller alkoholdrycksliknande preparat enligt alkohollagen (2010:1622) intas bara om det sker vid tillåten servering av sådana drycker eller preparat. Spritdrycker, vin, starköl eller andra jästa alkoholdrycker eller alkoholdrycksliknande preparat som inte får intas vid tillställningen får inte heller förvaras i lokalen eller på platsen.

Polismyndigheten får för särskilda fall medge undantag från första stycket.

Den som bryter mot förbudet i första stycket är skyldig att på tillsägelse lämna tillställningen

2 kap. 29 § st 2 ordningslagen

Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot förbudet i 18 § första stycket mot intag eller förvaring av alkoholdrycker eller alkoholdrycksliknande preparat döms till penningböter, om inte gärningen är belagd med straff i någon annan författning.

Lokala ordningsföreskrifter för Uppsala kommun

13 § Spritdrycker, vin och starköl får inte förtäras inom a. anläggningar för lek eller idrott, b. järnvägsområde, inklusive perronger och väntsalar, c. skolgårdar, d. kyrkogårdar och begravningsplatser, e. friluftsbad enligt 3 § f ovan, samt f. de områden som framgår av bilaga 1.

______________________________

Pyroteknik

Ordningslagen (1993:1617)

3 kap. 7 § st 1 ordningslagen

Pyrotekniska varor får inte användas utan tillstånd av Polismyndigheten, om användningen med hänsyn till tidpunkten, platsens belägenhet och övriga omständigheter innebär risk för skada på eller någon beaktansvärd olägenhet för person eller egendom.

3 kap. 22 § st 2 ordningslagen

Till penningböter döms den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot 7 § eller mot föreskrifter enligt någon av 8–11 §§.

Lokala ordningsföreskrifter för Uppsala kommun

20 § Polismyndighetens tillstånd krävs för användning av pyrotekniska varor inom områden enligt bilaga. För övriga områden med sammanhållen bebyggelse krävs tillstånd vid alla tidpunkter utom nyårsafton och sista april från kl. 18.00 till kl. 02.00 därpå följande dag. Det är förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 200 meter från sjukhus och vårdinrättningar.

25 § Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot någon av 5–9 §§, 10 § första stycket, 11 §, 12 § första stycket, 13 §, 14 § första och andra styckena, 15 och 16 §§, 18–23 §§ kan dömas till penningböter enligt 3 kap. 22 § andra stycket ordningslagen.

Fler bestämmelser om brand brandfarliga och explosiva varor i t ex lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor, tillhörande förordning och utfärdade föreskrifter från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

______________________

Nedskräpning

Miljöbalken (1998:808)

29 kap. 7 § 

Den som med uppsåt eller av oaktsamhet skräpar ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till döms för nedskräpning till böter eller fängelse i högst ett år.

29 kap. 7 a §

Den som begår en gärning som avses i 7 § döms för nedskräpningsförseelse till penningböter, om nedskräpningen är att anse som mindre allvarlig. 

Valborg 2023

Valborg i Uppsala är hela Sveriges valborg! Vi ser fram emot att äntligen få hälsa våren välkommen till Uppsala och fira Sista april tillsammans med dig. På vår webbplats kommer att uppdateras löpande med information om det som en valborg i Uppsala har att erbjuda samt våra bästa tips för en så bra valborgsupplevelse som möjligt. Ha kul och ta hand om dig.

Läs mer här