Information

VALBORGSFIRANDET I UPPSALA 2021 STÄLLS IN

På fredagen den 22/1 beslöt Uppsala kommun tillsammans med övriga aktörer inom valborgssamarbetet att ställa in årets valborgsfirande. Situationen med coronapandemin är fortsatt allvarlig och kan förväntas förbli så även i slutet av april.

Dagarna kring sista april samlas vanligtvis uppemot 150 000 personer i Uppsala för att fira valborg. Många av dem är inresande besökare och studenter. För andra året i rad tvingas arrangörerna ställa in firandet.

– Att som Uppsalabo ställa in valborg gör ont i hjärtat. Men att i rådande situation planera för att samla 150 000 personer i city är inte försvarbart. Det förstår nog alla Uppsalabor. Nu laddar vi om för nästa år. Då kommer det finnas mycket att fira, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det finns ingen övergripande arrangör av evenemanget utan valborgfirandet sker i samverkan mellan flera olika aktörer. Valborgssamverkans styrgrupp har representanter från Uppsala universitet, SLU, Uppsala kommun, Region Uppsala, Polisen, Länsstyrelsen samt Destination Uppsala. Styrgruppen är helt överens om att ställa in.

– Sista April och mösspåtagningen vid Carolina är en tradition som är starkt förknippad med Uppsala och en dag vi alla ser fram emot. Vi hade hoppats att vi skulle kunna fira som vanligt i år, men det är tyvärr inte möjligt under rådande smittläge. Det blir ännu ett år då vi får uppmana studenter och anställda att hälsa våren välkommen på annat sätt, säger Anders Hagfeldt, rektor vid Uppsala universitet.

Kontaktpersoner:
Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande.
Telefon: 076-1377879
E-post: erik.pelling@uppsala.se

Charlotte Skott, ordförande för styrgruppen valborgssamverkan.
Telefon: 070-5665558
E-post: charlotte.skott@uppsala.se

Presskontakt Uppsala universitet:
Anneli Waara
Telefon: 070-4250718
E-post: anneli.waara@uadm.uu.se

Presskontakt Uppsala kommun:
Isabelle Waldenvik
Telefon: 076-6963155
E-post: isabelle.waldenvik@uppsala.se

Se pressmeddelandet här.


#Sverigesvalborg

Den här webbplatsen innehåller allt du behöver veta för att fira Valborg i Uppsala och få ut det mesta av #Sverigesvalborg.

I Valborgssamarbetet, som leds av Destination Uppsala, finns ett antal parter med. Bland dessa kan nämnas Kuratorskonventet, som är samarbetsorganet för Uppsalas studentnationer, Uppsala universitet och Uppsala kommun. Kommunen samordnar trygghetsprojektet men Destination Uppsala är sammankallande i det övergripande samarbetet kring valborg. Alla parter har del i att göra Valborg i Uppsala till ett så bra arrangemang som möjligt genom sitt engagemang.

Välkommen till Valborg i Uppsala!

Viktigt att veta och information från Polisen

Ingen alkohol – på gator, torg och parker

Under Valborg är det inte tillåtet att ta med sig möbler, grillar eller glasflaskor till Ekonomikumparken. Se även Polisens information om säkert valborgsfirande och alkoholförbud på offentliga platser i Uppsala.

Har du blivit utsatt för brott?

Det finns många poliser och funktionärer som kan hjälpa dig om du utsätts för något eller känner obehag i någon situation. Har du blivit sexuellt ofreda eller utsatt för annat allvarligt brott är det bra om du kontaktar polisen så snart som möjligt. Är det akut eller ett pågående brott ring 112. Det går även att ringa in ett brott till polisen som inte är akut, ring 114 14.

Universitetskyrkan

Vi finns till för dig som är student eller personal vid något av Uppsalas två universitet, oavsett tro eller ej. På valborg möter du oss i vimlet då vi rör oss runt under dagen. Tveka inte att prata med någon av oss. Vi finns där för dig om och när du behöver det.

Ta dig hem säkert

På natten är det många som vill åka hem samtidigt och det kan bli trängsel vid Resecentrum och på bussar och tåg. Det kan vara bra att köpa biljett i förväg. Polis och vakter finns på plats vid Resecentrum.

Toaletter, skräp och möbler

För allas trevnad finns ett stort antal extra toaletter och sopkärl uppställda i centrala Uppsala. Lämna möblerna och grillarna hemma och undvik glasflaskor. Det underlättar för utryckningsfordon att komma fram snabbt om något händer.

Hitta kompisen utan mobil?

Ni som tillsammans tagit er till Uppsala, fortsätt hålla ihop under besöket. Bestäm mötesplats i förväg eftersom det under valborg stundvis kan vara problem med mobiltäckningen.