Tillbaka till startsidan

Varannan Vatten – för en bättre valborg

Under valborgshelgen genomför Kuratorskonventet, tillsammans med Uppsala universitet och Uppsala kommun, kampanjen Varannan Vatten.

Kampanjen startades på Kuratorskonventets initiativ vårterminen 2009 och har sedan dess varit ett självklart inslag i firandet av valborg i Uppsala. Begreppet ”varannan vatten” i denna bemärkelse grundar sig i en informationskampanj som startades av Region Gotland på Gotland. Varje år utarbetas en ny illustration till flaskorna av grafiker Jesper Holm i samarbete med Kuratorskonventet. Detta gör att kampanjen förnyas år från år men behåller sin grund.

Varannan Vatten-kampanjen har sin upprinnelse i att valborgsveckan under många år har varit en stor student- och folkfest, där alkohol inte sällan är med i bilden. Målet med kampanjen är att ur ett folkhälsoperspektiv stävja berusningsgraden bland valborgsfirande och att motverka överservering på nationerna. Tillsammans delar nationerna och kommunen ut över 80 000 flaskor, både på nationerna och andra ställen runt om i Uppsala centrum.

Vattnet går åt och budskapet når fram – drick Varannan Vatten!

 

Här hittar du Varannan Vatten-flaskor:
  • Alla studentnationer
  • Resecentrum
  • Gamla torget
  • Slottsbacken
  • Ekonomikumparken

 

Obs! I och med att det traditionella valborgsfirandet 2021 är inställt produceras inga Varannan Vatten-flaskor i år.

Bara 12 månader kvar till valborg

För att undvika folksamlingar och trängsel skjuter vi upp årets valborgsfest. Det är såklart trist men nödvändigt för att vi ska minska smittspridningen och se fram emot nästa år. Tack för att du tänker större och firar mindre.

Läs mer här