Information

INGET TRADITIONSENLIGT VALBORGSFIRANDE I UPPSALA 2020

Aktiviteter kopplade till det traditionsenliga valborgsfirandet i Uppsala kommer att ställas in. Detta på grund av regeringens beslut att, på begäran av Folkhälsomyndigheten, stoppa allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med mer än 50 personer för att minska smittspridning av coronaviruset.

Dagarna kring sista april samlas vanligtvis uppemot 150 000 personer i Uppsalas centrala delar för att ta del av ett traditionsenligt valborgsfirande, varav en stor del är inresande besökare och studenter.  Det finns ingen övergripande arrangör av evenemanget då programmet består av många olika programpunkter från ett flertal arrangörer, och även spontana sammankomster. Ett antal aktörer arbetar tillsammans för ett tryggt, snyggt och säkert firande i fokus.

Aktörerna är överens om att göra sitt yttersta för att förhindra smittspridningen och begränsa de aktiviteter som leder till större sammankomster. I den rådande situation vi befinner oss i kan därför valborgsfirandet i Uppsala inte genomföras. Aktörerna uppmanar till firande av vårens ankomst på annat sätt i år.

Följande aktiviteter kommer inte att genomföras:

  • Forsränning
  • Aktiviteter i Ekonomikumparken
  • Sillunch UKK
  • Mösspåtagning i Carolinabacken

 

Aktörerna kring valborgssamverkan i Uppsala består av Uppsala universitet, SLU, Uppsala Kommun, Akademiska sjukhuset, Region Uppsala, Polisen och Destination Uppsala.


#Sverigesvalborg

Den här webbplatsen innehåller allt du behöver veta för att fira Valborg i Uppsala och få ut det mesta av #Sverigesvalborg.

I Valborgssamarbetet, som leds av Destination Uppsala, finns ett antal parter med. Bland dessa kan nämnas Kuratorskonventet, som är samarbetsorganet för Uppsalas studentnationer, Uppsala universitet och Uppsala kommun. Kommunen samordnar trygghetsprojektet men Destination Uppsala är sammankallande i det övergripande samarbetet kring valborg. Alla parter har del i att göra Valborg i Uppsala till ett så bra arrangemang som möjligt genom sitt engagemang.

Välkommen till Valborg i Uppsala!

Viktigt att veta och information från Polisen

Ingen alkohol – på gator, torg och parker

Under Valborg är det inte tillåtet att ta med sig möbler, grillar eller glasflaskor till Ekonomikumparken. Se även Polisens information om säkert valborgsfirande och alkoholförbud på offentliga platser i Uppsala.

Har du blivit utsatt för brott?

Det finns många poliser och funktionärer som kan hjälpa dig om du utsätts för något eller känner obehag i någon situation. Har du blivit sexuellt ofreda eller utsatt för annat allvarligt brott är det bra om du kontaktar polisen så snart som möjligt. Är det akut eller ett pågående brott ring 112. Det går även att ringa in ett brott till polisen som inte är akut, ring 114 14.

Universitetskyrkan

Vi finns till för dig som är student eller personal vid något av Uppsalas två universitet, oavsett tro eller ej. På valborg möter du oss i vimlet då vi rör oss runt under dagen. Tveka inte att prata med någon av oss. Vi finns där för dig om och när du behöver det.

Ta dig hem säkert

På natten är det många som vill åka hem samtidigt och det kan bli trängsel vid Resecentrum och på bussar och tåg. Det kan vara bra att köpa biljett i förväg. Polis och vakter finns på plats vid Resecentrum.

Toaletter, skräp och möbler

För allas trevnad finns ett stort antal extra toaletter och sopkärl uppställda i centrala Uppsala. Lämna möblerna och grillarna hemma och undvik glasflaskor. Det underlättar för utryckningsfordon att komma fram snabbt om något händer.

Hitta kompisen utan mobil?

Ni som tillsammans tagit er till Uppsala, fortsätt hålla ihop under besöket. Bestäm mötesplats i förväg eftersom det under valborg stundvis kan vara problem med mobiltäckningen.