Tillbaka till startsidan

Besökare

Valborg 2024 – hela Sveriges valborg

 

Vad kul att du vill fira vårens ankomst i Uppsala – hela Sveriges valborg! Här får du tips och råd på hur du kan få en så bra upplevelse som möjligt samt en karta över hur du bäst tar dig runt. Ha kul – och var rädd om dig!

Håll koll på vad som händer

Forsränning? Sillunch? Mösspåtagning? På valborgiuppsala.se/program hittar du allt roligt som sker under valborg.

Appen Uppsala konst och kulturarv hjälper dig att hitta rätt i valborgsmyllret. För att ta del av alla klassiska programpunkter och hitta rätt i vimlet, ladda ner appen Uppsala konst och kulturarv. Och glöm inte att aktivera dina pushnotiser så att du vet när det är dags att röra sig vidare till dagens nästa höjdpunkt.

Ladda ner appen för Apple/iPhone

Ladda ner appen för Andrid

Skvalborg, Kvalborg, SLÄNG DITT SKRÄP-BORG

I Ekonomikumparken bygger vi en ny tradition – för varje kilo skräp som du slänger i en soptunna så skänker våra partners LF Uppsala och Akademiska hus pengar till Akademiska sjukhusets barnfond. Dessutom skänker vi också tillsammans med Pantamera all insamlad pant. Nu har du dubbelt så många anledningar att inte lämna skräp efter dig!

Tillsammans kan vi göra Uppsala och valborgfirandet renast i Sverige. Runt om i city finns ett stort antal sopkärl utplacerade, använd dem.

Eventuell spridning av konfetti bör endast ske på eget område. Vänligen välj papperskonfetti för att minska spridning av plast i parkmiljö och Fyrisån.

Drick vatten

Kampanjen Varannan Vatten är självklart inslag i firandet av valborg i Uppsala. Här delar vi ut Varannan Vatten-flaskor:

  • Alla studentnationer
  • Stora torget
  • Ekonomikumparken
  • S:t Olofsgatan/Kyrkogårdsgatan

LF Uppsala kommer också att att ha två vattentankar i Ekonomikumparken för att dela ut mer vatten till den som vill fylla på eller hämta mer.

Använd toaletterna

För din säkerhet och allas trivsel, uppsök och använd toaletten när du behöver. Kika gärna på kartan på  för att hitta den närmaste toaletten.

Hitta kompisen

Bestäm en plats och tid att träffas på om du skulle tappa bort dina vänner. Du kan spara batteri på din mobil genom att använda ”strömsparläge”.

Hitta sjukvård och polis

Om du har frågor eller behöver hjälp så ta gärna kontakt med närmaste evenemangsvärd i gul väst. Det finns många patrullerande poliser som kan hjälpa till om du utsätts för något eller känner obehag i någon situation. Du kan även ringa in brott som inte är akut via 114 14.

Röda Korset kommer att finnas på plats med första hjälpen-personal kring Fyrisån den 30 april kl. 09.00-13.00 samt i Ekonomikumparken kl. 08.00 – 20.00. Man kommer därefter att kvälls- och nattvandring i city.  

Om du behöver vård för enklare akuta åkommor har Kungsgärdets vårdcentral två mobila sjukvårdsteam med sjuksköterska och läkare på plats vid Forsränningen från kl. 09.00, och därefter flytta sig till Ekonomikumparken där man är på plats fram till kl. 20.00. OBS! Tiderna beror på vad som händer och hur det går. Om du behöver rådgivning eller är osäker på vart du ska vända dig kan du läsa på 1177.se eller ringa 1177.

Vid allvarliga brott, skador eller allvarlig sjukdom, ring 112.

Tipsa oss

Vi arbetar för ett tryggt, snyggt och säkert valborgsfirande i Uppsala. Håll oss gärna informerade om hur du upplever läget och rapportera sådant som du tror att vi behöver ha koll på. Fram till kl. 02.00 kan du ringa till vårt servicecenter 018–727 86 62 eller sms:a till 076-8304855. Vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö, ring 112.

Ta dig hem

Se till att i god tid ha koll på när ditt sista tåg eller buss går hem. Ett tips är att köpa din biljett i förväg i UL-appen, gärna en 24-timmarsbiljett så kan du resa hur mycket du vill under hela dagen. Håll koll på när sista avgångarna går. Du hittar aktuella tidtabeller och biljetter direkt i UL:s, SL:s och SJ:s olika appar eller besök www.ul.se.  Tänk även på att vissa gator är avstängda och att det även gäller taxi.

Ta dig runt

Här finns en uppdaterad karta över centrala Uppsala under valborg 2024. Notera att gatuavstängningarna även gäller elsparkcyklar inom vissa områden.

Karta 2024

Hitta det du behöver under valborg,  Observera att vissa av gatuavstängningarna även gäller motordrivna skotrar i vissa områden.

 

Nu firar vi igen!

Ta del av allt det roliga som sker under valborgfirandet i Uppsala.

Läs mer här