Tillbaka till startsidan

Aktuellt

2/5 TACK

Vilket härligt valborgsfirande vi fick! Över 120 000 personer upplevde forsränning, sillunch, mösspåtagning, galopper, konserter och mycket mer. Ett extra stort tack till alla aktörer i vår valborgsamverkan som bidrar till att göra valborgsfirandet i Uppsala tryggt, snyggt och säkert.

Vi ses igen nästa år!

Valborgskartan 2022

Gatuavstängningar 26–30 april

Ur trafiksäkerhetssynpunkt har Uppsala kommun och polismyndigheten beslutat att stänga av ett flertal gator för allmän trafik under firandet av kvalborg och valborg. Undantagna från förbudet är fordon i linjetrafik, boende i området, färdtjänsttransporter och varutransporter. Se karta över gatuavstängningarna på valborg. 

 

Nu firar vi igen!

Efter två år av inställda valborgsfiranden ser vi fram emot att äntligen få hälsa våren välkommen till Uppsala och fira valborg tillsammans med dig. Vår webbplats  uppdateras löpande med information om det som en valborg i Uppsala har att erbjuda samt våra bästa tips för en så bra valborgsupplevelse som möjligt. Håll utkik!  Ha kul och ta hand om dig.

 


3/2, 2022: Valborgsfirandet

Idag meddelande regeringen att man den 9 februari kommer att avveckla alla restriktioner. Vi ser nu med hoppfullhet på genomförandet av ett glädjefyllt och traditionsenligt valborgfirande i Uppsala.

Vi är i gång med planering och genomförande av årets evenemang. Självklart utvärderar vi kontinuerligt och i samråd med myndigheter eventuella åtgärder som måste vidtas för att du som besökare ska kunna ta del av ett tryggt, snyggt och säkert valborgsfirande.

Vi återkommer med mer information löpande under våren.

 


3/5 2021: Tack!

 

Minskad smittspridning är ditt ansvar. Tack till dig som valde att tänka större och fira mindre. Nu håller vi tummarna för att vi får fira ett glatt och traditionsenligt valborg nästa år.

 


2021: 12 månader kvar till valborg.

 

Du läste rätt, firandet är inställt. Det blir inget traditionellt valborgsfirande i år heller. För att undvika folksamlingar och trängsel går Region Uppsala, Länsstyrelsen, Uppsala kommun, Uppsala universitet, SLU, Polisen, Uppsalas studentnationer genom samarbete i Kuratorskonventet och Uppsala universitets förenade studentkårer ut i en gemensam kommmunikationsinsats och uppmanar alla invånare att stanna hemma även i år. Samtliga klassiska evenemang är inställda och den som vill fira får göra det i ett mindre sällskap och följa riktlinjerna.

Det är viktigt att vi fortsätter att respektera myndigheternas rekommendationer. Det har varit ett långt corona-år, många är trötta och våren är lite extra välkommen. Därför är det viktigt att påminna om att vi inte kan fira som vi brukar göra och det är fortsatt samma visa som gäller. Håll avståndet, undvik folksamlingar, res bara om du måste och använd helst munskydd. Håller vi det så kommer vi kunna fira ordentligt nästa år.

Tack för att du tänker större och firar mindre.

 


16/4, 2021: Ekonomikumparken, Observatorieparken och Stadsträdgården stängda under valborg

 

Situationen med coronapandemin är mycket allvarlig med hög smittspridning och extremt ansträngd sjukvård. För att undvika trängsel och fortsatt smittspridning har kommunens krisledningsnämnd beslutat om ett tillfälligt förbud att vistas i Ekonomikumparken, Observatorieparken och Stadsträdgården från torsdag 29 april 12.00 till lördag 1 maj 9.00. Beslutet har tagits i samråd med regionens smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten. Läs hela pressmeddelandet här.

 


 

22/1: Valborgsfirandet i Uppsala 2021 ställs in

 

2021. På fredagen den 22/1 beslöt Uppsala kommun tillsammans med övriga aktörer inom valborgssamarbetet att ställa in årets valborgsfirande. Situationen med coronapandemin är fortsatt allvarlig och kan förväntas förbli så även i slutet av april.

Dagarna kring sista april samlas vanligtvis uppemot 150 000 personer i Uppsala för att fira valborg. Många av dem är inresande besökare och studenter. För andra året i rad tvingas arrangörerna ställa in firandet.

– Att som Uppsalabo ställa in valborg gör ont i hjärtat. Men att i rådande situation planera för att samla 150 000 personer i city är inte försvarbart. Det förstår nog alla Uppsalabor. Nu laddar vi om för nästa år. Då kommer det finnas mycket att fira, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det finns ingen övergripande arrangör av evenemanget utan valborgfirandet sker i samverkan mellan flera olika aktörer. Valborgssamverkans styrgrupp har representanter från Uppsala universitet, SLU, Uppsala kommun, Region Uppsala, Polisen, Länsstyrelsen samt Destination Uppsala. Styrgruppen är helt överens om att ställa in.

– Sista April och mösspåtagningen vid Carolina är en tradition som är starkt förknippad med Uppsala och en dag vi alla ser fram emot. Vi hade hoppats att vi skulle kunna fira som vanligt i år, men det är tyvärr inte möjligt under rådande smittläge. Det blir ännu ett år då vi får uppmana studenter och anställda att hälsa våren välkommen på annat sätt, säger Anders Hagfeldt, rektor vid Uppsala universitet.

Kontaktpersoner:
Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande.
Telefon: 076-1377879
E-post: erik.pelling@uppsala.se

Charlotte Skott, ordförande för styrgruppen Valborgssamverkan.
Telefon: 070-5665558
E-post: charlotte.skott@uppsala.se

Presskontakt Uppsala universitet:
Anneli Waara
Telefon: 070-4250718
E-post: anneli.waara@uadm.uu.se

Presskontakt Uppsala kommun:
Isabelle Waldenvik
Telefon: 076-6963155
E-post: isabelle.waldenvik@uppsala.se

Se pressmeddelandet här.

Valborg i Uppsala

Samarbetet

Sedan några år tillbaka har ett fyrtiotal organisationer i Uppsala skapat ett tätt samarbete i syfte att göra valborgsfirandet tryggt och rent. Myndigheter, företag, föreningar och studentnationer går ihop och tar gemensamma krafttag inför och under valborg.

Läs mer här