Tillbaka till startsidan

Aktuellt

Vi ses 2025!

Vad gjorde du på sista april? I Uppsala var det full fart och riktig folkfest ute på gator, torg och parker. Dagen firades av både unga och äldre och lockade upp emot 150 000 besökare.

Vi vill rikta ett S T O R T tack, och samtidigt hylla de 40-tal myndigheter, organisationer, företag och föreningar inom vår samverkan för det fantastiska jobb som görs under hela valborgsfirandet. Tillsammans skapar vi förutsättningar för att invånare och besökare ska kunna fira tryggt, snyggt och säkert. Det är tack vare er som Uppsala är Sveriges valborg.

Vi hoppas att vi ses igen när vi välkomnar våren  2025!


Skvalborg, Kvalborg, SLÄNG DITT SKRÄP-BORG

I Ekonomikumparken bygger vi en ny tradition – för varje kilo skräp som du slänger i en soptunna så skänker våra partners LF Uppsala och Akademiska hus pengar till Akademiska sjukhusets barnfond. Dessutom skänker vi också tillsammans med Pantamera all insamlad pant. Nu har du dubbelt så många anledningar att inte lämna skräp efter dig!

Pantameras pantobil kommer att stå i ekonomikumparken under valborg.


Tillsammans skapar vi ett cirkulärt kretslopp mellan stad och land

SLU tillsammans med Sanitation360 AB kommer att samla in urinen från de 39 utplacerade pissoarerna i Ekonomikumparken. Från de 12 000 L urin som vi beräknar att samla in kommer ca 600 kg gödsel för storskalig odling att produceras. Tillsammans skapar vi ett cirkulärt kretslopp mellan stad och land.


Ta kollektivtrafiken till valborgsfirandet

Vi uppmuntrar dig som reser till valborgsfirandet att åka med kollektivtrafiken, istället för att ta bilen. Det har många fördelar; främst minskar det den totala koldioxidutsläppen och bidrar till att bevara miljön. Under valborg är många gator och parkeringar stängda. Rekommendationen gäller såväl i city som ut till de olika majbrasorna. 

Läs mer: Så här kör bussarna och tågen under Valborgshelgen 28 april–1 maj 2024


Tips till föräldrar inför valborg

  • Prata med ditt barn om alkohol och droger.
  • Prata om firandet genom att vara nyfiken och lyssna in ditt barn.
  • Var tydlig med gränser och köp inte ut alkohol.
  • Håll kontakten med ditt barn under dagen/kvällen.
  • Samarbeta med andra föräldrar och sätt gemensamma regler.

LF Uppsala är ny partner till valborgsamverkan i Uppsala

Inför 2024 går LF Uppsala in som ny partner till valborgsfirandet i Uppsala, i samarbete med Destination Uppsala. Med LF Uppsalas vattenstationer i Ekonomikumparken kommer besökarna kunna fylla på vatten under firandet. Men samarbetet möjliggör även stärkt renhållning, fler funktionärer och andra trygghetsskapande åtgärder under valborgshelgen. Läs mer om vårt nya samarbete här.


Vuxenvandra tillsammans med Ungdomsjouren

Ungdomsjouren skapar trygghet för unga under valborgsfirandet
Vid valborg, samordnar Uppsala ungdomsjour sociala insatser tillsammans med polisen, nattvandrarföreningar och volontärer. Tillsammans skapar vi trygghet för Uppsalas unga.

Vuxenvandra tillsammans med Ungdomsjouren på valborg
Som vuxen kan du delta som volontär och nattvandrare. Ingen föranmälan krävs.

Måndag 29 april kl.19 och

Tisdag 30 april kl.09:00, 13:00 och 19:00

Samling sker på hotell Gillet Dragabrunnsgatan båda dagarna.

Kontakta Uppsala ungdomsjour
Telefon: 072-593 63 98
E-post: uppsalaungdomsjour@uppsala.se
Vid pågående brott: ring 112


Gästkort för besökande studenter

Du som studerar någon annanstans än i Uppsala och vill besöka studentnationerna under valborgsfirandet, måste skaffa ett tillfälligt medlemskap, som kallas för gästkort. För att kunna köpa gästkort måste du vara student vid ett svenskt eller utländskt universitet eller högskola. Studenter vid folkhögskola eller KY/YH-utbildningar är ej berättigade till gästkort. Läs mer om hur och vart du kan köpa ditt gästkort.

 

Valborg i Uppsala

Samarbetet

Sedan några år tillbaka har ett fyrtiotal organisationer i Uppsala skapat ett tätt samarbete i syfte att göra valborgsfirandet tryggt och rent. Myndigheter, företag, föreningar och studentnationer går ihop och tar gemensamma krafttag inför och under valborg.

Läs mer här